...mňamky z našeho jídelníčku


Co se u nás vaří

aneb vyzkoušejte taky:

 
[ 14. září 2008 | Autor: MH ]
 
Tuňáková pomazánka
Budeme potřebovat konzervu tuňáka, máslo, podravku a na chléb na přílohu.
Tuňáka z konzervy rozmačkáme s máslem, kořeníme podravkou, vmícháme na drobnou nakrájenou cibulku a mažeme na chleba. Je to rychlé, jen je třeba vychytat podle chuti správný poměr másla  a tuňáka – jak má kdo rád. My dáváme 250 g tuňáka na 250 g másla.

Pomazánka z krabích tyček
Budeme potřebovat: 250 g krabích tyček, 1 střední majolka, cibule, citron a veka nebo housky na namazání. Krabí tyčky – tedy s krabem nemají nic společného  - je to maso z tresky, tak tedy krabí tyčky polozmrzlé (lépe se krájí)  nakrájíme na plátky a v misce pak vidličkou rozdělíme na nitkovité kousky, pak přidáme majolku – jak kdo má rád  - my dáváme  250 g tyček na  střední majolku, okořeníme bílým pepřem, špetkou soli, vmícháme na drobounko nakrájenou cibulku – ale jen málo, aby chuť cibule nepřebila chuť krabích tyček, nakonec zalijeme citronovou šťávou. Mažeme na nakrájenou  veku či pokrájenou housku – z té se nakrájením přes šířku udělají mini chlebíčky tak akorát, když je čas, tak na namazanou veku klademe kousky citrónové dužiny.

Kávová zrna
80g másla, 100 g  nastrouhaných piškotů, 70 g  moučkového cukru, 2 kávové lžičky kakaa, 2 kávové lžičky mleté kávy, 100 g nastrouhaných vlašských ořechů, 1 polévková lžíce rumu, mandle na zdobení.Máslo utřeme s rumem a vmícháme nastrouhané piškoty, vlašské ořechy a vše smícháme s kakaem a kávou. Vypracujeme tužší těsto a vytvoříme malé oválky. Kávová zrna ozdobíme mandlí. Necháme odležet 1 den v chladnu. Převzato z magazínu MFDnes – Ona.

Citrónové tyčinky
120 g másla, 120 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 1 polévková lžíce mléka, citrónová šťáva z půlky citronu. Poleva: 1 bílek, 150 g moučkového cukru.
Zpracujeme těsto z másla, mouky, žloutku, mléka, citrónové šťávy a dáme vychladit. Mezitím umícháme z bílku a moučkového cukru polevu. Z těsta vyválíme plát asi 5mm silný, zarovnáme rádýlkem, potřeme polevou. Rádýlkem nakrájíme tyčinky a s pomocí nože nakládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v mírně zahřáté troubě na 110 0 C asi 15 až 20 minut. Uložíme v chladu.  Převzato z magazínu MFDnes – Ona. Moje poznámka – polevu rozetřít na tenkou vrstvu, jinak se to speče dohromady – jako mně.  

Vánoční kokosové kuličky
200 g  odkrojků pečiva, 3 lžíce kakaa, několik lžic rumu i trochu čaje, 5 lžic kokosu, moučkový cukr, vanilinový cukr, marmeláda,50 g másla, skořicový cukr
Pečivo nastrouháme, kakao, rum, čaj, kokos + vše zpracujeme v hustší hmotu. Na prkénku posypaném kokosem uděláme váleček, na stejné kousky kuličky, obalíme v kokosu, oschnout a proležet. Možno přidat hrozinky, ovoce

Těstovinový salát s kuřetem
Budeme potřebovat: kousky kuřete, sůl, podravku, grilovací koření, sojovou omáčku, těstoviny – vřetýnka Panzani, koktejlová rajčátka, salátová okurka, kostičky eidamu, korbáčiky, majolku, bílý jogurt.
Kousky  kuřete  osolíme, okořeníme (sůl, podravka, grilovací, sojová omáčka) a opečeme na pánvičce. Těstoviny – barevné vřetýnka zn. Panzani (můžou být i jiná ale tahle jsou hezky barevná) uvaříme podle návodu. Dohromady smícháme uvařené těstoviny, orestované kuřecí kousky, půlky koktejlových rajčátek, kostičky oloupané salátové okurky, kostičky sýru eidam, kosíčky slaných copánků – korbačiků. Připravíme si zálivku z půlky majolky a  půlky bílého jogurtu, kterou jemně okořením podravkou.  Zálivku uchováváme zvlášť a  poléváme jí pokrm až na talíři.

Vepřové maso s těstovinou a špenátem po  pařížsku
Budeme potřebovat: vepřové plátky, mražené špenátové listy, těstoviny – nudle v klubíčcích, sůl, koření.
Poprvé jsme toto jídlo jedli  na návštěvě v Paříži, takže tomu říkáme pařížský recept.Vepřové plátky naklepeme, osolíme, okořeníme (grilovací, podravka) a orestujeme na pánvičce. Zmražené špenátové listy- ne protlak ale listy uděláme v kastrůlku, ochutíme sušeným česnekem, podravkou. Jako přílohu podáváme těstoviny – nudle v klubíčcích. Dlouho jsme se této dobroty nemohli dosytit.

Maso na cibulce podle lukaveckého receptu
Budeme potřebovat: vepřové plecko, sůl, grilovací koření, podravku a velké množství cibule, chleba.Naklepeme kousky vepřového plecka, které osolíme, okořením grilovacím kořením a podravkou a zprudka opečeme v kastrolu. Pak přidáme na kolečka nakrájenou cibuli –ale velké množství – 1x tolik kolik máme masa. A vše spolu dusíme po pokličkou za mírného podlévání. Hotovo je až když se cibulka rozplzne  a úplně změkne takže chutná mírně nasládle. My to jíme s chlebem.

Špízy
Budeme potřebovat: špejle se špičkou, kousky vepřového masa – plecko nebo krkovičku, vepřová játra, anglickou slaninu, libový párek, celer, cibuli, brambory na přílohu, koření a sůl na maso.
Špejle si zkrátím na šířku pekáčku. Vepřové maso a játra okořeníme, pak  na špejle střídavě navlékáme kousky: vepřového masa, vepřových jater, anglické slaniny, libového párku, celeru a kroužků cibule (vybírám tu menší, aby měla akorát  kolečka). Navlékám v různém pořadí.
Špejle s dobrůtkami narovnáme na šířku do pekáčku, podlijeme  vodou, přiklopíme a pečeme cca hodinu v troubě. Cca posledních 15 minut pečeme odklopené, aby se vytvořila kůrčička. Podáváme s vařeným bramborem.

Kuře se zeleninou a čínskými nudlemi
Budeme potřebovat: kousky kuřecího masa, podravku, sůl, grilovací koření, sojovou omáčku, mraženou zeleninu WOK, čínské nudle, masox.
Kuřecí kousky osolíme, okořeníme podravkou, grilovacím kořením, sojovou omáčkou a orestujeme na pánvi. Pak přidáme mraženou zeleninu WOK – thajskou nebo čínskou směsí.
Jako přílohu podáváme čínské nudle, které zalijeme horkou vodou, do které přidáme masox nebo sůl s podravkou. Po 10 minutách vyjmeme, ochutíme sojovou omáčkou a  zprudka opečeme na pánvi.
   
Zapékané kotlety nebo krkovička s bramborem
Budeme potřebovat: brambory, kotlety nebo krkovičku, smetanu na šlehání, sůl, grilovací koření a podravku.
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kotlety – kdo má rád libovější a sušší – krkovička, komu nevadí prorostlejší,  naklepeme, osolíme, okořením grilovacím kořením a podravkou. Do vymazaného pekáčku klademe silnější vrstvu bramborových koleček, která osolíme a okořeníme podravkou, pak poklademe maso a nakonec opět vrstvu brambor – u nás se brambory nešetří – jdou na dračku víc než maso.  Pak pečeme 45 minut v troubě v přiklopeném pekáčku. Pak pekáček odklopíme a směs polijeme smetanou ke šlehání a necháme 10 minut zapéct až se smetana vsaje do pokrmu.

Milanovy dobroty v bramborovém těstě
Budeme potřebovat: bramborové těsto v prášku, nudličky šunkového salámu nebo anglické slaniny, nudličky eidamu.
Bramborové  těsto v prášku uděláme podle návodu. Vyválíme čtvercové placky, ve které jeden trojúhelník naplníme směsí z nudliček šunkového salámu a sýra nebo anglické slaniny (není to tak suché) a sýra, druhým trojúhelníkem směs překlopíme a na okrajích promačkáme k sobě. Celý  naplněný trojúhelník obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhánce – tedy stejně jako řízek. Smažíme na pánvi. Podáváme se zeleninovým salátem.

Kuřecí závitky se sýrovým softíčkem
Kuřecí prsa nebo kuřecí stehenní řízky, niva nebo hermelín, olivy zelené i černé, strouhaný sýr, kuřecí šunka,  sůl, podravka, grilovací koření, brambory nebo hranolky na přílohu, párátka, nit nebo provázek.
Kuřecí prsa – kdo má rád – já raději kuřecí stehenní řízky, i když jejich zamotání dá větší práci. Do kuřecích prsních plátků se udělá kapsa a na kuřecí stehenní řízky klademe následující směs:
Na kolečka nakrájené olivy – zelené ale více černých, malé kousíčky nivy (nebo hermelína – jak kdo má rád), kousky kuřecí šunky a na závěr jemně posypeme strouhaným sýrem.
Kuřecí plátky osolíme, okořeníme směsí grilovacího koření a podravky a naplníme směsí. Prsní plátky uzavřeme  párátkem, stehenní plátky zamotáme do závitku a převážeme nití – já používám bílý bavlněný provázek.
Do kastrolu dáme olej, který rozpálíme a zprudka ze všech stran na něm opečeme závitky, aby se maso zatáhlo. Pak mírně podlijeme vodou a dáme na cca 20 minut péct do trouby. Nejdříve s pokličkou a posledních 7 minut bez pokličky – podle potřeby mírně podléváme. Část sýra ze  závitků se uvolní a spolu s vodou z podlívání vytvoří mňam mňam sýrový softíček, kterým je nejlépe polít přílohu – brambory nebo hranolky.

Hadí ocásky
Nebojte, i když  chováme hady, tak je nevaříme ani nejíme.
Bude potřebovat: Kousky vepřového masa, horčice, podravka, sojová omáčka, worchestrová omáčka, magi, sůl, grilovaní koření, hladkou mouku, jíšku, brambory.
Připravíme si do talíře následující  směs: např. 5 polévkových lžic a 2 lžíce hladké mouky (podle množství masa) – ve směsi musí převládat hořčice.
Maso osolíme, kořeníme  grilovacím kořením, podravkou, magi, sojovou a worchestrovou  omáčkou a nakonec jej v talíři s hořčičnou směsí obalíme.
Na pánvi rozpálíme olej a zprudka na něm opékáme obalené kousky masa. Pak velmi jemně podléváme vodu. Když je maso po cca  20 minutách hotové, vyndáme jej a v pánvi necháme jen tři kousky masa pro chuť omáčky, podlijeme více vodou, do které spláchneme zbytky obalovací směsi – pokud nezbyla, připravíme si novou ale s malým množstvím hořčice – jinak bude omáčka kyselá. Nakonec zahustíme – já kupovanou jíškou – kdo umí, tak si jíšku udělá.  Pokud bychom nechali kousky masa v omáčce až dokonce, sloupne se z nich dobrá kůrčička.
Křupavé kousky podáváme s vařenými brambory nebo hranolkami a přelijeme omáčkou.

Zeleninový salát, který se nikdy nepřejí
1x Salátová okurka, 600 g malých rajčátek – koktejlová, cca 300 g  hlavkový salát – nebo mix různých salátů, po skleničce odpeckovaných zelených a černých oliv, olivový olej, špetka podravky.
Okurku nakrájíme na kostičky, malá rajčátka na čtvrtky, olivy nakrájíme na kolečka a osvědčil se nám mix salátů, který se prodává už natrhaný na kousky. Když koupím hlávkový salát celý, většinou je hořký. Vše jemně promícháme, okořeníme špetkou podravky a několika málo kapkami olivového oleje. Dáme vychladnout do ledničky a  pak mňam, mňam, mňam.

Kuře v pekáči podle Ivety Bartošové – převzato ze Story
Menší kuře, svazek  naťové cibulky, 3 stroužky česneku, lžička kmínku, lžička červené papriky, lžička majoránky, sůl, 400 g malých brambor, 2 lžíce olivového oleje, voda na podlití.
Kuře vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Do pekáčku rozložíme necelý svazek  naťové cibulky. Další vrstva jsou kousky kuřete, okořeněné paprikou, drceným česnekem a kmínem. Trochu osolíme a podlijeme vodou. Do mísy dáme oprané neloupané a osušené čtvrtky  nebo půlky brambor a pokapeme je olejem, osolíme a okořeníme. Vše dobře promícháme.
Ochucené brambory přidáme mezi kuřecí maso a déme péct odkryté asi na 200 0 C. Když je maso zlatavé, pokropíme zbytkem  oleje z brambor, přikryjeme alobalem, snížíme teplotu asi na 1750C a dopečeme dalších 30 minut.

Cikánský řízek s bramborem – aneb Lojzíček  - převzato z Rady ptáka Loskutáka
Recept herce René Přibila, který v Rodinných poutech hrál Lojzíčka
400 g kuřecího masa, 4 vejce, 3-4 střední cibule, 4 lžíce bramborové moučky, malá lžička soli, pepře a mleté papriky, půl lžičky kari, lžíce sojové omáčky, lžíce oleje na smažení, brambory, pažitka.
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a dáme do misky, přidáme všechny výše uvedené ingredience, cibuli na půl kolečka, vše pěkně promícháme. Mezi tím si dáme vařit brambory. Na teflonové pánvi na rozpáleném oleji dáme kopečky připravené kuřecí směsi, rozprostřeme je v malé řízečky a upečeme. Podáváme s brambory posypanými čerstvou pažitkou. 

     
(c) Marie Heřmánková, 2006-16 Publikování nebo další šíření obsahu serveru www.hermanci.cz bez souhlasu autora není dovoleno.
TOPlist