...kde jsme byli


Německé střípky ze zájezdu do Belgie (květen 2011)

Klášter v Maria Laach a Cáchy - foto z celého putování http://www.hermanci.cz/fotogalerie.html?co=album&id=65&aid=1
 
[ 5. června 2011 | Autor: MH ]
 
23.5. a 26.5. 2011 Německo - Maria Laach a Cáchy

Maria Laach
 Areál kláštera Benediktinů je rozdělen na části otevřenou pro veřejnost a na část soukromou. Areál přístupný veřejnosti je krásně upravený, kvetoucí i zelené záhonky (odrůda žlutých růží Maria Laach), sochy, obchůdky s dárečky, uměním, květinami,vínem – nejen z dílny mnichů, a také obchod s bio zbožím a občerstvení s dobrými německými hranolkami. Parkování u areálů i pro busy. Skloubení architektury se zelení láká k příjemné a regenerační procházce, kde duch areálů donutí užívat si každé plynoucí minuty a vůbec nikam nespěchat. Opatství se začalo budovat v roce 1093 na příkaz Jindřicha II. Z Laachu, který je zde pohřbený. Z budovy kostela dýchá prastará románská architektura a za povšimnutí stojí dech beroucí pozdně románský baldachýn nad hlavním oltářem, klenba raně románské krypty a detail hlavice sloupu při vstupu s reliéfy zachycující ďabla zaznamenávajícího hříchy a další tvory vytrhávající si navzájem chlupy. V blízkosti areálů – cca 300 metrů leží jezero v kráteru bývalé sopky, kde je možné se projet na lodičkách, šlapadlech ale je zakázané koupání. Jde se k němu cestičkou přes pastviny, kde za plotem se pasou krávy a koně. Více informací včetně přehledného plánku na www.maria-laach.de (informace čerpány z průvodce Ikar –Němeceko)
Cáchy – Aachen
Dóm s relikviářem Karla I. Velikého, kde jsou uloženy jeho ostatky Trůn Karla I.Velikého (sloužil jako korunovační i pro následující německé panovníky), Lotharův kříž a další je možné zhlédnout v Klenotnici, kam se platí vstupné. Zbytek katedrály je volně přístupný, ale v současné době je v rekonstrukci. Fotografování je zpoplatněno. Více informací na www.aachendom.de Na náměstí majestátní gotická radnice, u divadla lázeňská budova s pramenem a v pekařství kolem spoustu dobrých typických perníčků – mňam, mňam….

           
(c) Marie Heřmánková, 2006-16 Publikování nebo další šíření obsahu serveru www.hermanci.cz bez souhlasu autora není dovoleno.
TOPlist